Bovetevåfflor och dadelhallonsylt

Den 25:e mars varje år är det våffeldagen. Våffeldagen kommer genom dialekt och ”felsägningar” från Vårfrudagen/Maria bebådelsedagen. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag veta genom ärkeängeln Gabriel att hon var havande. Denna kyrkliga högtid har också historiskt sett fått markera vårbrukets början. Det passade dessutom väldigt bra med en maträtt som innehöll mycket ägg, då hönsen började värpa igen efter vinterns uppehåll. Numera förknippar vi denna dag med våfflor.

Det är faktiskt lite komiskt hur det har gått från Vårfrudagen till våffeldagen, vilken otippad väg! Så varför inte fortsätta denna förändring till ett idag mer hälsosamt alternativ och byta ut vetemjölsvåfflor till bovetevåfflor och plussa på det med att byta ut sockret i hallonsylten till dadlar som en alternativ sötningsingrediens.

Bovetevåfflor-recept för 4 personer och du blir mätt!

3 dl mjölk
3 ägg
6 dl bovetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl bubbelvatten
150 g smör, samt lite till gräddningen

Vispa ihop mjölk och ägg. Blanda bovetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och rör om, vispa sedan ner i smeten. Vispa ner bubbelvattnet i smeten, en dl i taget. Vispa sedan ner det smälta smöret i omgångar. Låt smeten vila ett tag. På med våffeljärnet, pensla lite smör både uppe och nere. Ät dem direkt då de är godast nygräddade.

Men vänta, dadelhallonsylten måste också göras! 

Dadelhallonsylt:

250 g frysta hallon
10 färska dadlar
1 dl vatten

Lägga hallonen i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt allt koka upp, under tiden kärnar du ur dadlarna och lägger i en glasburk. Häll de kokande hallonen över dadlarna och ta fram stavmixern. Mixa allt till en jämn smet. 

Nu hoppas jag att du har tajmat det bra så våfflan är klar och sylten likaså! 

Smaklig måltid! 

Kram Annika Skoglöv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *