Hur går en familjefotografering till?

Jag ser gärna att vi träffas ute i naturen, jag har naturen som min studio. Och jag har det helt enkelt för att jag känner mig friare ute, jag trivs i naturen och den gör mig lugn, samt att naturen är så vacker, vår, sommar, höst och vinter. 

Jag brukar säga att fotograferingen tar 1-1,5h men jag avsätter alltid 2h, kanske har jag ett barn som behöver lite extra tid på sig och då ska den tiden finnas.

Jag brukar lägga upp det i from av en liten promenad på allt från 500 m till 1,5 km, anpassat till barnens ålder. Jag brukar också tipsa om att det kan vara bra att ha med lite picknick, kanske lite russin, kex och något att dricka. Det är ett väldigt bra sätt att lägga fram till barnen, ”idag ska vi åka på picknick och träffa en tjej som kommer leka lekar med oss” (jo hon har en kamera med sig också, men inte så viktigt info tycker jag).

Så börjar vi vår promenad, kanske åker kameran upp direkt eller så får den hänga där på min arm ett tag. Ofta finns det ganska mycket vi börjar titta på i naturen. Någon sten eller trädgren vi hoppar upp på. Jag frågar om jag får ta ett kort, ja visst är ofta svaret från barnen. Är det inte ett ja, så väntar jag ett tag. Kanske vi vänder på det hela och låter föräldrarna hoppa upp på stenen och så låter jag barnet hålla i kameran med hjälp av mig och tillsammans fotar vi föräldrarna.

Vi brukar också leka lekar, för att göra det roligt och därmed få naturliga och spontana bilder. Jag har ett mycket stort lager av lekar, som utbildad idrottslärare och många år som kolloledare har jag samlat på mig ett gäng lekar som passar både stora och små barn. Inget barn kan motstå att skratta när mamma och pappa gör roliga miner bakom min, fotografens rygg, alltså inget som hamnar på bild.

Även om skratt och leenden är vackra tycker jag även att ett fundersamt, eller ett allvarsamt ansiktsuttryck också är så fint och kan ofta säga mycket mer, jag vill även fånga det på bild.

Varmt välkomna att boka en familjefotografering!

Kram Annika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *